Blogger Backgrounds

Pages

BEST KE UMNO NI????

TERIMA KASIH BUAT ALING YANG SUDI BERTANYA DI RUANGAN CHAT DI BAWAH. MEMANG SENGAJA MAMAI LETAK RUANGAN CHAT TAPI BUKAN RUANGAN 'COMMENT'. SALAH SATU FAKTA MENGENAI 'INTERNET' PADA MASA KINI YANG KITA TERLEPAS PANDANG IALAH 'INTERNET' ADALAH TEMPAT UNTUK ''MENCUCI MATA'' DAN 'COMMENT'.

BERBALIK PADA SOALAN ALING YANG INGIN TAHU 'BEST' KE UMNO. JAWAPAN PALING MUDAH BAGI MAMAI, TRY DULU BARU TAHU.
"AWAT HANG INGAT UMNO NI TEMPAT HANG NAK ENJOY??TEMPAT HANG NAK GLAMOUR??NI NAK STORY PADA ALING SUPAYA FAHAM.BACA YER ALING......

"PENUBUHAN UMNO PADA 11 MEI 1946 ADALAH HASIL DARIPADA BERSATUNYA SEMUA PERTUBUHAN-PERTUBUHAN MELAYU DALAM NEGERI DI TANAH MELAYU PADA KONGRES MELAYU SE-MALAYA BAGI MEMBANTAH KESATUAN MELAYU(MALAYAN UNION) DI BAWAH JAJAHAN BRITISH SELEPAS PERANG DUNIA KEDUA DAN JUGA TURUT MEMPERJUANGKAN HAK-HAK ORANG MELAYU YANG PADA KETIKA ITU HARUS BERDEPAN DENGAN BANGSA-BANGSA LAIN YANG LEBIH MAJU DARI SEGI EKONOMI DAN POLITIK. PENGASAS UMNO YANG PERTAMA MERUPAKAN DATO' ONN BIN JAAFAR YANG JUGA TELAH DIPERTANGGUNGJAWABKAN BAGI MEMBELA BANGSA MELAYU AGAR TIDAK DITENGGELAMI OLEH BANGSA-BANGSA LAIN".

SOAL BEST ATAU TIDAK UMNO INI BERGANTUNG KEPADA PERJUANGAN SETIAP AHLINYA. HAKIKATNYA TERAS PERJUANGAN UMNOADALAH MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU AGAR TIDAK DITINDAS OLEH BANGSA-BANGSA LAIN DARI DULU HINGGA KINI.

SOALAN BEST ATAU TIDAK ADALAH SOALAN YANG HANYA AKAN DIFIKIRKAN MUNGKIN DARI SEORANG KANAK-KANAK YANG MASIH TIDAK TAHU ERTI NILAI PENGORBANAN PEJUANG-PEJUANG YANG TERDAHULU.

ANDAI KATA TIADA SESIAPA YANG MAHU MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU PADA KETIKA DULU, DAPATKAH KITA BAYANGKAN HIDUP YANG LEBIH HARMONI SEPERTI KINI?
DAPATKAH ANAK BANGSA MELAYU BERTATIH MENITI TITIAN GERBANG ILMU YANG KINI GAH DI MATA DUNIA?
DAPATKAH ANAK BANGSA MELAYU MELAYARI KE RUANG ANGKASA DENGAN DI SAKSIKAN OLEH SETIAP MATA DI SELURUH PELUSUK DUNIA INI?
DAPATKAH KITA BERPIJAK DI BUMI YANG NYATA DENGAN AMAN DAN DAMAI SEPERTI KINI?

APA YANG SEDIH KINI, MASIH ADA BANGSA MELAYU YANG TIDAK SEDAR, YANG HANYA TAKSUB DENGAN IKUTAN RASA HATI DAN DENDAM. KONON MEMPERJUANGKAN HAK BANGSA! HAKIKATNYA MEREKA HANYA MEMPERJUANGKAN HAK MEREKA SENDIRI!!
KALAU MEREKA MEMEKAK SENDIRIAN TIADA YANG MAHU MENDENGAR.
JADI ALASAN PERJUANGAN BANGSA BERSAMA(MALAYSIAN FOR MALAYSIA) DIGUNAKAN DEMI KEPENTINGAN DIRI SENDIRI.
BANGSA MELAYU YANG MEMPERJUANGKAN HAK MELAYU TIDAK AKAN MENJATUHKAN ORANG MELAYU ITU SENDIRI!
TIDAK AKAN MEMECAH-BELAHKAN BANGSA SENDIRI.
TIDAK AKAN MENGGADAIKAN MARUAH AGAMA,BANGSA DAN NEGARA SENDIRI!
BUKALAH MATA.....