Blogger Backgrounds

Pages

CUBA BANDINGKAN MANIFESTO BN DAN PR SARAWAK

Tengok tu, pimpinan KEADILAN, DAP dan PAS, bersama-sama melancarkan manifesto Pakatan Rakyat dengan motto ‘Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat.’.

MOTTO JE DAH GEMPAKKKKKKKKK.....BUKAN KE DAULAT TUANKU....ADA YER DAULAT RAKYAT??ERM...BAIKLAHHHHHHH....CUBA KORANG BANDINGKAN APA SAJA YANG HEBAT PASAL MANIFESTO THEY ALL TUU....erm....

Manifesto setebal 8 halaman itu menawarkan 10 perubahan, antaranya:

1. Menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

2. Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan Barisan Nasional (BN) Sarawak sebelum ini.

3. Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang Asal.

4. Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.

5. Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.

6. Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.

7. Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah 1 serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.

8, Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.

9. Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga dan lain-lain.

10. Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun sekiranya diberi mandat kelak.


NAMPAK TAK...???KENAPA PR NI TAK HABIS-HABIS NAK BAGI MANIFESTO YANG BERUNSURKAN HASUTAN....YOU ALL ADA NAMPAK KE BN PUNYA MANIFESTO KAT BWH TUUUUUUUUU...ADA KE TAKDA KE HASUT-HASUT????

HAA....YANG ORANG SARAWAK NI, YANG MAKAN CAKAP SI PR TU..PERCAYA LAH NANTI TU....HAISH...JANGAN TERPENGARUH WEI...FIKIR DULU YER....OK...DAAAAAAAAAAAA....

SUMBER:http://www.keadilandaily.com/manifesto-pakatan-rakyat-sarawak-tawar-10-perubahan/